SEO Оптимизация или PPC(реклама в Google)?

Както е известно, интернет трафикът е в основата на всеки успешен онлайн бизнес. Това е неоспорим факт. Това, на което е трудно да се даде еднозначен отговор, обаче, е дали този трафик е повече, по-качествен и с по-добра конверсия, когато е постигнат чрез SEO или чрез платена реклама в Гугъл (PPC). Който и вариант да изберете, целта ще е една и съща, единствената разлика ще се състои в подхода.

Още в началото на тази статия държа да отбележа, че и двата метода могат да са еднакво успешни, ако са планирани и изпълнени от специалист в областта. Въпреки всичко, SEO и PPC са подходящи за прилагане при различни обстоятелства. За да научите кой метод е по-удачен за прилагане в различните ситуации, продължете да четете надолу.

За SEO консултации и съвети моля пишете на info@itechbg.eu

Кога е най-добре да се прилага SEO оптимизация?

SEO е метод, с помощта на който даден сайт постига челни позиции (топ 10) в страниците с резултати на търсачките.

SEO е много важен аспект от съвременния онлайн бизнес. Статистиките сочат, че около 80% от трафика, който всеки уеб сайт може да генерира, ще идва именно от търсачките. Най-популярната търсачка както в света, така и в България, безспорно е Google, през която се извършват над 400 милиона търсения всеки ден.

И така, кога е най-удачно да се обърнем към SEO оптимизацията? По-долу съм изброил някои ситуации, в които е особено подходящо да се приложи този метод.

  • Когато се нуждаете от трайни резултати – SEO има относително траен ефект. Постигането на първа страница в Google не е нещо, което може да се случи в рамките на няколко дни или седмица. Този процес изисква време, търпение и постоянство. Веднъж щом сайтът излезе на челни позиции, обаче, вие ще можете да разчитате на постоянен, качествен трафик. Освен това, ако продължите с оптимизацията на сайта с течение на времето той ще трупа авторитет и след време ще забележите, че има ръст в позициите на все повече ключови думи.
  • Когато искате да градите авторитет на сайта – под понятието авторитетен уеб сайт се разбира сайт, на който търсачките гледат като на утвърден, престижен онлайн ресурс, който съдържа полезна информация по една или повече теми. Ако вашият сайт е уникален и съдържа интересна и полезна информация за потребителите, то определено си струва да се замислите за SEO оптимизация, с помощта на която той да се превърне в авторитет за Google. Този процес също е дълъг и сложен и единственият начин да постигнете желаните резултати в тази насока е да се обърнете към оптимизацията за търсачки.
  • Когато искате да увеличите цената на своя сайт – уеб сайтовете са като недвижимите имоти. Ако планирате да развиете даден сайт и после да го продадете с цел печалба, ще трябва първо да увеличите неговата цена. Съществуват различни фактори, които цената на сайта, но най-разпространените са следните: обем и стабилност на трафика, PageRank, позиции в търсачките по основните за сайта ключови думи, брой входящи връзки към сайта, линкова популярност (link popularity), възраст на домейна и др. Всички те попадат в областта на SEO.

Имайте предвид, че SEO не е синоним на „безплатни кликове”. SEO е сложна технология, която обединява в себе си множество дейности: създаване на уникално и релевантно съдържание, изграждане на висококачествени линкове, анализ на онлайн ниши и конкуренцията в тях и много други. Всичко това изисква огромен ресурс от време, знания, усилия и пари.

Кога е най-подходящо да се плаща за AdWords реклама?

Сега да обърнем внимание на другия прийом за популяризиране на уеб сайтове и докарване на качествен трафик към тях – платените реклами в Google.

PPC маркетингът е метод за реклама в интернет, който се извършва посредством поставяне на платени реклами в страниците с резултати на Гугъл. Принципът на работа на PPC рекламите най-общо се състои в следното – рекламиращите наддават и който от тях даде най-висока цена за клик неговата реклама се появява на най-видимото място в спонсорираните (платените) резултати на търсачката за съответната ключова дума. Оттук и името “pay per click”, което в превод означава „плати за клик”, т.е. рекламиращият трябва да плати определена цена за всяко кликване върху неговата реклама. Най-известните PPC платформи за платена реклама онлайн са: Google Ads, Yahoo Advertising и Facebook рекламата.

Сега нека обърнем внимание на основните случаи, в които PPC е за предпочитане пред SEO.

  • Когато се стремите към моментални резултати – в този случай PPC е точно за вас. Появяването на челни позиции в Гугъл е светкавично. Само броени минути след като заредите своя AdWords акаунт със съответната сума пари и настроите рекламната си кампания, вашият сайт ще започне да се появява на челни места в спонсорираните резултати на търсачката. Трафикът ще започне да тече мигновено. Този метод е особено успешен, когато става дума за промоция на нови продукти, за оферти с начална и крайна дата на валидност, промотиране на т. нар. squeeze pages (страници създадени с единствената идея да продават даден продукт или услуга), за реклама на събития и мероприятия и др.
  • Когато се стремите към привличане на таргетиран трафик с конкретни демографски показатели – за разлика от SEO, PPC маркетингът позволява трафикът да се филтрира на базата на множество демографски фактори. Например: възраст, пол, доходи, образование, семейно положение и др. Социалната мрежа Facebook дори позволява таргетирането да се основава на хобитата на потребителите. Тези предимства на PPC рекламата я правят незаменима в много отношения.
  • Когато промотирате оферти с ограничена валидност – търговските продукти и услуги, както и събитията, винаги са съпътствани с начална и крайна дата. В този случай вие ще се нуждаете от бърз трафик към вашите сайтове, за да могат максимален брой клиенти да научат и да се възползват от вашите предложения. Тук на помощ идва платената реклама, която е идеална за тези цели. Искате да направите реклама на промоция, която ще трае само 2 дни? Няма проблем. Благодарение на PPC вие ще получите нужния ви трафик за минути.
  • Когато сайтът не е добре оптимизиран за търсачките – качествената SEO оптимизация изисква сайтът да е богат на уникално съдържание, което да се обновява често, да бъде релевантно и към сайта да има изградени силни линкове от авторитетни ресурси. Много сайтове не отговарят на тези изисквания, но въпреки всичко могат да генерират достатъчно трафик към себе си благодарение на платената реклама.
  • Ако искате да сте над всички останали в страниците с резултати – платените реклами в Гугъл се визуализират над всички останали. Според статистиките, между 25 и 50% от трафика се обира от сайтовете, които са позиционирани в топ 3 на спонсорираните резултати. Разбира се, всичко зависи от ключовата дума и онлайн нишата и е много относително.

В заключение ще кажа, че като SEO оптимизатор, аз лично съм привърженик на SEO като метод за онлайн промоция, но в никакъв случай не отричам ползите от PPC рекламата, която в изброените по-горе случаи дори е за предпочитане. Не забравяйте, че двата метода са двете страни на една и съща монета наречена интернет маркетинг.

За SEO консултации и съвети моля пишете на info@itechbg.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *