Какво е SEO и Как Работи за Бизнеса?

Какво е SEO и как работи за бизнеса? - iTechBG

Искате ли да знаете какво е SEO и как работи? Направихме това просто SEO ръководство за вас. Един от най-големите въпроси, които получаваме от нашите клиенти тук, в LYFE маркетинг, е – какво е SEO и как работи? За бизнеса, който тепърва започва да изгражда своя уебсайт или преминава през редизайн на уебсайт, оптимизацията на търсачките или SEO може да се почувства малко смущаваща. Но не е нужно да е така. Дори и да нямате опитен вътрешен SEO сътрудник, все пак можете да започнете да правите някои положителни промени, които ще ви помогнат да подобрите оптимизацията на вашата търсачка. С малко SEO познания под колана си, можете да бъдете на път да подобрите класирането на търсачката на вашата марка за нула време. По-долу ще предоставим отговор на въпроса за милиона долара – какво е SEO и как работи? Ще разгледаме и някои основи на SEO, за да можете по-добре да разберете как това се отразява на бизнеса ви и какво трябва да направите, за да сте в добра форма. Ако сте тук, вероятно се чудите какво е SEO и как работи. Нека копаем по-дълбоко.

Какво е SEO и как работи

SEO е съкращение, което означава оптимизация на търсачките, което е процесът на оптимизиране на уебсайта Ви, за да получите органичен или неплатен трафик от страницата с резултати от търсачката.

С други думи, SEO включва извършване на определени промени в дизайна и съдържанието на вашия уебсайт, които правят вашия сайт по-привлекателен за търсачката. Това правите с надеждата, че търсачката ще покаже вашия уебсайт като основен резултат на страницата с резултати от търсачката.

Въпреки че оптимизацията на търсачките може да бъде доста сложна, когато става въпрос за всички различни фактори, които влияят на класирането ви, основният процес не е толкова труден за разбиране.

Търсачките искат да осигурят най-доброто обслужване на своите потребители. Това означава предоставянето на резултати на страниците на търсачката, които са не само висококачествени, но и свързани с това, което търси търсещият.

За да направите това, търсачките ще сканират или обхождат различни уебсайтове, за да разберат по-добре за какво става въпрос. Това им помага да предоставят по-подходящи резултати за тези, които търсят определени теми или ключови думи.

По подобен начин търсачките ще сканират сайта, за да определят колко лесно е да навигирате и четете, като награждавате удобни за потребителите сайтове с по-високи класирания на страницата с резултати от търсачката. SEO е процесът, през който организациите преминават, за да се гарантира, че сайтът им се нарежда високо в търсачките за подходящи ключови думи и фрази. Например, нека кажем, че имате статия за това как да изградите къщичка за птици. За да получите съдържанието си пред подходящите хора, искате да опитате да оптимизирате този си пост в блога, така че той да се покаже като основен резултат за всеки, който търси фразата „изгради къщичка за птици“. Има много предимства на SEO за вашия бизнес. Подобрявайки SEO, можете да работите за разширяване на видимостта си в търсачките. Това ви помага да достигнете и да ангажирате повече потенциални клиенти. Чрез създаването на по-ангажиращо и ефективно SEO фокусирано съдържание, можете да увеличите шансовете си да привлечете по-насочен органичен трафик.

Фактори, които влияят на SEO

След като знаете какво е SEO и как работи, нека разгледаме някои от факторите, които могат да повлияят на класирането на вашата търсачка за оптимизация. Гигантът на търсачките, Google никога няма да даде точния алгоритъм, който използват за класиране на сайтове. Ние обаче имаме доста добро разбиране на някои от факторите, които влияят върху класирането на страницата с резултати от търсещите машини (SERP). Тези фактори включват фактори както на страницата, така и извън нея, които ще обсъдим по-долу.

Фактори, които влияят на SEO и извън страницата

 1. Маркетинг

на съдържанието Преди да се потопим в някои от факторите на SEO и извън страницата, нека поговорим за съдържанието. Съдържанието е ефективно както за привличане на търсачките, така и за подпомагане на вашата организация да осъществи връзка с посетителите на сайта.

Колкото по-качествени и подходящи части от съдържанието имате на вашия сайт, толкова по-вероятно е търсачките да класират страниците ви по-високо на страницата с резултати от търсачката. По същия начин, колкото по-ангажиращо и ефективно съдържание имате на сайта си, толкова по-вероятно е посетителите ви да прекарат известно време на вашия уебсайт и може би дори да направят покупка. Тайната за създаването на съдържание, което е оптимизирано както за търсачките, така и за посетителите на вашия човешки сайт, е да създадете разнообразие от различни видове съдържание, които са добре написани и по теми, които са най-подходящи за вашата аудитория. Ето само няколко типа съдържание, върху което можете да се съсредоточите, за да подобрите предлагането на съдържание и, следователно, класирането на вашата търсачка:

 • Блог публикации и статии
 • Съдържание в социалните медии
 • Електронни книги и бели листове
 • Как да ръководства и уроци
 • Видео и аудио записи
 • Инфографика или друго визуално съдържание

Друго важно нещо, което трябва да имате предвид при създаването на съдържание за вашия сайт, са SEO ключовите думи и фрази. Това са подходящи думи и фрази, в които може да въведе потребител на търсачката, когато търси отговори на своите въпроси или съответните продукти и услуги.

Когато създавате съдържание около тези ключови думи и фрази, подобрявате шансовете си за класиране по-високо за тези ключови думи на страницата с резултати от търсачката. Още един фактор, който може да повлияе на съдържанието ви и по този начин в класацията на вашата търсачка, е колко свежо е вашето съдържание. Свежестта основно се отнася до това колко често вашата организация публикува ново съдържание на вашия сайт. Създаването на чисто ново съдържание обаче не е единственият начин да запазите съдържанието си свежо. Можете също да освежите съдържанието си, като актуализирате публикации, пренаписвате ги, за да ги направите по-ефективни или добавяте нова информация и статистика с течение на времето. Въпреки че създаването на съдържание отнема време и ресурси, в крайна сметка това ще се изплати повече от това. Търсачките обичат страхотното съдържание, а потребителите се нуждаят от качествено съдържание, за да разберат по-добре стойността, която вашата организация може да осигури. Започнете, като създадете няколко публикации в блога и работите за изграждането на следване в социалните медии. След като имате група лоялни фенове и последователи, вашата организация може да работи за създаването на различни видове медии за привличане и ангажиране на нови клиенти.

2. SEO оптимизация на страницата

Страничните SEO фактори са тези елементи, които се случват на вашия уебсайт. Това са нещата, над които имате пълен контрол, което означава, че можете да работите за подобряване на тези фактори във времето, като следвате най-добрите практики за SEO. Това надхвърля само маркетинга ви за съдържание до по-дълбоките нива на HTML на вашия сайт.

Ето само няколко от SEO факторите на страницата, които могат да ви помогнат да подобрите класирането си в търсенето:
 • Етикет на заглавието
 • Маркерът на заглавието на всяка страница казва на търсачките за какво става въпрос. Това трябва да е 70 символа или по-малко, включително както ключовата дума, върху която се фокусира съдържанието ви, така и името на вашия бизнес. Мета Описание – Мета описанието на вашия уебсайт казва на търсачките малко повече за това, за какво се отнася всяка страница. Това се използва и от вашите човешки посетители, за да разберат по-добре за какво става въпрос и дали е уместно. Това трябва да включва вашата ключова дума и също така да предостави достатъчно подробности, за да кажете на читателя за какво е съдържанието.
 • Подзаглавия – Не само подзаглавията улесняват съдържанието ви по-лесно за четене на посетителите, но също така могат да помогнат за подобряване на вашето SEO. Можете да използвате H1, H2 и H3 маркери, за да помогнете на търсачките да разберат по-добре за какво е вашето съдържание.
 • Вътрешни връзки – Изграждането на вътрешни връзки или хипервръзки към друго съдържание на вашия сайт може да помогне на търсачките да научат повече за вашия сайт. Например, ако пишете публикация за стойността на конкретен продукт или услуга, можете да свържете страницата за продукта или услугата в своя блог пост.
 • Име на изображението и ALT тагове – Ако използвате изображения на уебсайта си или в съдържанието на блога си, вие също ще искате да включите ключовата дума или фраза в името на изображението и alt тага. Това ще помогне на търсачките да индексират по-добре вашите изображения, които могат да се появят, когато потребителите извършват търсене на изображение за определена ключова дума или фраза.
Когато стратегически поставяте своите SEO ключови думи и фрази на страниците си, важно е да избягвате прекомерната оптимизация. Google и други търсачки ще санкционират вашата страница, ако се опита да използва ключови думи твърде много пъти в цялото съдържание.

Освен това искате да сте сигурни, че всяко парче съдържание се фокусира само върху една или две ключови думи. Това помага да се гарантира, че съдържанието ви е конкретно и уместно. Опитът да се справи с твърде много ключови думи наведнъж може да повлияе негативно на оптимизацията на вашата търсачка, тъй като често прави не-фокусирано и тънко съдържание.

Въпреки че съдържанието на сайта играе жизненоважна роля в класацията на вашата търсачка, също така е важно да се вземе предвид архитектурата на вашия сайт. Искате да използвате уебсайт дизайн, който улеснява търсещите машини да сканират или обхождат вашите страници и съдържание.

Изграждането на вътрешни връзки между вашите страници, създаването на карта на сайта и предоставянето на вашата карта на сайта за търсене може да помогне както за подобряване на гъвкавостта на вашия сайт, така и за да даде на вашите търсачки по-добро разбиране на съдържанието ви.

Друг проблем при архитектурата на вашия сайт е дали уебсайтът е удобен за мобилни устройства. Много потребители търсят информация и марки на своите мобилни устройства.

Трябва да сте сигурни, че тези потребители могат да преглеждат, четат и навигират в уебсайта ви от мобилното си устройство. Това не само влияе на потребителското изживяване, но може да повлияе и на вашето SEO.

3. SEO извън страницата


В допълнение към SEO елементите на страницата, над които вашата организация има контрол, има и външни SEO фактори, които могат да повлияят на вашето класиране. Въпреки че нямате пряк контрол върху тези фактори на страницата, има начини, по които можете да подобрите шансовете си тези фактори да работят в ваша полза. (Но повече за това по-късно!)

 

Ето някои от различните SEO фактори извън страницата, които могат да повлияят на класацията на вашата търсачка: Доверие – Доверието се превръща във все по-важен фактор в класацията на сайта на Google. Ето как Google определя дали имате легитимен сайт, на който посетителите могат да се доверят. Един от най-добрите начини за подобряване на доверието е чрез изграждане на качествени връзки от сайтове, които имат авторитет. Връзки – Един от най-популярните начини за изграждане на SEO извън страницата е чрез връзки. Тук искате да бъдете внимателни, тъй като спам сайтовете с вашите връзки са бърз и лесен начин да забраните вашия сайт от търсачките. Вместо това отделете време за изграждане на взаимоотношения с влиятели и фенове, които създават качествено съдържание и ще свържат връщането към вашия сайт в собствено съдържание. Социален – Друг важен SEO-фактор извън страницата са социалните сигнали, като харесвания и споделяния. Когато става въпрос за повишаване на SEO, искате да потърсите качествени акции от влиятелни. Колкото по-качествено съдържание публикувате, толкова по-голяма е вероятността да накарате хората да споделят съдържанието ви с други. Въпреки че нямате пряк контрол над случващото се извън вашата организация, можете да увеличите шансовете си за подобряване на SEO извън страницата, просто като създадете качествено съдържание, което другите ще намерят ценно. Колкото по-уместно и интересно е вашето съдържание, толкова по-вероятно е другите да се свържат към вашето съдържание и да го споделят в социалните медии. Колкото повече хора се доверяват на вашето съдържание, толкова повече ще търсят и търсачките. 

Black Hat срещу White Hat SEO

Що се отнася до SEO, има два различни подхода, които организациите предприемат, за да оптимизират своите сайтове за търсачките - черна шапка срещу бяла шапка SEO.

Някои организации се интересуват само от SEO, за да могат да класират бързо съдържанието си и да спечелят малко пари в краткосрочен план. SEO с черна шапка включва тактики, които се фокусират върху оптимизиране на съдържанието само за търсачките.

Това означава, че организациите не обмислят човешките посетители, които ще четат и навигират съдържанието на техните сайтове. Тези организации ще ограничат или нарушат правилата, за да подобрят класирането на своите сайтове, за да направят бърз долар.

В крайна сметка този подход към SEO създава страници, които често са трудни за четене и изглеждат много като спам. Въпреки че сайтовете могат да бъдат класирани по-бързо от тези, които са оптимизирани правилно, тези сайтове често са санкционирани или забранени от търсачките доста бързо.

Като цяло този бърз и богат подход за SEO разрушава шанса на организацията да изгради сайт, който да е устойчив и способен да доведе до нови възможности за години напред.

От друга страна, SEO с бяла шапка е ефективен подход за оптимизиране на вашия уеб сайт за търсачки и изграждане на устойчив бизнес онлайн. Този подход за оптимизация на търсачките включва фокусиране върху човешката аудитория, която ще кликва и чете съдържанието на сайта.

Целта на този тип SEO е да създаде възможно най-доброто съдържание в сайт, който е лесен за четене и навигиране, като същевременно следва правилата за оптимизация на търсачката.

Важно е да се отбележи, че макар SEO тактиките с черна шапка да ви помогнат бързо да се класирате, неизбежно е търсачките в крайна сметка да разберат какво правите и да санкционират вашия сайт.

В зависимост от тежестта на нарушението, вашият сайт може да не може да се върне от санкциите. Единственият начин за изграждане на устойчив онлайн бизнес, който ще доведе до повече органичен трафик с течение на времето, е да следват най-добрите практики за SEO и да създават ефективно съдържание, което посетителите ви да намерят ценно.

 

 

Какво е SEO и как работи: Финални отнемания

След като научите повече за това какво е SEO и как работи, сега можете да работите, за да правите промени в сайта си, за да подобрите SEO и да повишите класирането си на страницата с резултати от търсачката.

Не забравяйте, че има много фактори, които оказват влияние върху вашата SEO класация, но най-важното, което трябва да вземете предвид, е дали съдържанието ви е ценно и подходящо за желаната от вас аудитория.

Имайте предвид, че за оптимизацията на търсачките е необходимо време, за да работи своята магия. Няма да извлечете ползите от SEO за една нощ. Всъщност може да отнеме месеци, за да се насладите на резултатите от вашата упорита работа.

Следването на най-добрите практики за SEO чрез създаване на качествено съдържание, което е фокусирано върху подпомагането на вашите човешки посетители, е най-добрият начин за изграждане на устойчив онлайн бизнес, който ще продължи да привлича нов органичен трафик на сайт за години напред.

Нуждаете се от помощ за изграждането на вашия SEO? Ако не сте доволни от класацията на вашата търсачка, може да е време да се обадите в SEO компания в Атланта. Талантливият екип от маркетинга на LYFE предоставя качествени SEO услуги, които ще ви помогнат да подобрите класирането на търсачките си и да внесете по-подходящ органичен трафик в уебсайта си.

Обадете ни се днес, за да започнете: +359 888 93 77 17

2 коментара за “Какво е SEO и Как Работи за Бизнеса?

 1. Pingback: SEO Оптимизация или PPC(реклама в Google)?

 2. Pingback: Не е достатъчно само да имате уеб сайт, трябва да разберат за него

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *