Какво Да Публикувате, За Да Накарате Клиентите Да Купуват От вас: 3 Вида Текстово Съдържание В Социалните Медии

Текстовото съдържание е един от най-мощните инструменти, които обясняват стойността на продукта на потребителите, увеличават ангажираността и решават много други предизвикателства за бизнес маркетинга.

Сега често можете да чуете, че хората не четат достатъчно и ги интересува повече информацията, представена под формата на снимки и видеоклипове. Несъмнено визуалното съдържание е много описателно и популярно сред потребителите. Почти цялата визуална информация обаче е придружена от надписи, хаштагове и описания – тоест текстове в различни формати. Това ни позволява да заключим, че текстовото съдържание остава най-удобно и разбираемо както за читателите, така и за алгоритмите за търсене.

Социалните медии дават на бизнеса чудесна възможност да общуват директно с целевата си аудитория. Благодарение на автоматизираната маркетингова платформа POSTOPLAN можете да създавате и публикувате текстове в най-популярните социални платформи.

Какви видове информация трябва да бъдат включени в план за съдържание, за да не само ангажират потребителите, но и да поддържат интереса им, да вдъхнат доверие и да превърнат потенциалните клиенти в реални? В нашата статия ще говорим за видовете текстово съдържание.

Информационно съдържание: носи ползи и изгражда доверие

Интересни, полезни и уникални публикации в социалните мрежи служат за популяризиране на продуктите и услугите на компанията не по-лошо, а понякога дори по-добре от директната реклама. Важно условие е редовното им публикуване, така че читателите да свикнат да ги виждат в емисията си с новини и да ги разпознават сред текстовете на конкуриращи се компании.

Информационното съдържание не се продава директно, но служи за привличане и „затопляне“ на целевата аудитория: създава представа за компанията и нейните услуги, демонстрира нови или сложни продукти, обяснява целесъобразността на тяхната покупка и поддържа последователите в течение фирмените новини.

Въз основа на тези цели информационното съдържание се разделя на следните типове:
1. Съдържание на новините
Това са общи новини за компанията или отрасъла, съобщения за пресата, презентации на нови продукти, рейтинги, стратегическа визия, предстоящи събития, свободни работни места и т.н.
2. Професионално съдържание
Включва интервюта с професионалисти, мнения на лидери на пазара и експерти, аналитични материали, успешни казуси, публикации, обясняващи трудни термини на език, разбираем за купувачите.
3. Съдържание на изображението
Тази категория включва информация за компанията: история на произхода, мисия и цели, квалификация на персонала, успехи и постижения в нейната област на дейност, както и показване на дипломи, сертификати и награди. Включва също публикации с отговори на възражения и отрицателни отзиви, както и интересни случаи от практиката.
4. Полезно съдържание
Включва прегледи на продукти и услуги, списъци с най-добрите продукти, обобщение на характеристиките на продукта, тематични колекции, контролни списъци, публикации за въпроси и отговори и полезни съвети.
5. Образователно съдържание
Той включва инструкции стъпка по стъпка, майсторски класове, тайни и съвети и трикове за това как да използвате продукти и услуги.

Професионалното публикуване в социалните медии неизбежно води до повишена осведоменост за марката. Информационното публикуване на обикновената компания изгражда доверието на потребителите, стимулира интереса им към популяризираните продукти и превръща потенциалните купувачи в реални в бъдеще. Можете да спестите време и усилия за публикуване с помощта на POSTOPLAN, тъй като с него можете да публикувате едно и също съдържание във всичките си социални акаунти наведнъж.

Продажба на съдържание: кара читателите да искат да направят поръчка

Продажбите на публикации идентифицират задачите или проблемите на целевата аудитория и предлагат решения с помощта на определени продукти и услуги. Целта на продажбата на съдържание е да насърчи потребителите да предприемат действия за преобразуване, след като го прочетат.

За да постигнат целенасочени действия, продаващите автори на публикации използват специални техники. Например, една от класическите формули за писане на текстове за продажба е AIDA. Той работи отлично както в сегмента B2B (бизнес към бизнес), така и B2C (бизнес към потребителя).

AIDA означава Внимание, Интерес, Желание и Действие. Тоест, когато пише текст по тази формула, авторът първо привлича вниманието на потребителите, след което предизвиква интереса им, след което читателите трябва да имат желание да получат продукт или услуга и за това да извършат действие : закупуване или подаване на поръчка.

В допълнение към AIDA, копирайтърите имат много други формули, базирани на компонентите като доверие, мотивация, краен срок, описание на проблемите на клиента и начини за тяхното решаване.

Продажбата на съдържание не се ограничава до текстове с конкретни продуктови предложения. Тази категория включва също:

  • публикации, показващи най-популярните продукти или сезонни акценти;
  • информация за промоции, отстъпки и други оферти, ограничени във времето;
  • рецензии на реални клиенти, доволни от качеството на продуктите и услугите, както и други социални – потвърждения за популярността и уместността на вашите продукти.

Без значение как са написани продажните публикации, те винаги трябва да завършват с призив за действие. За читателя е важно ясно да разбере какво трябва да направи след прочитане на текста.

Крайната цел на пощата за продажба или верига от постове е да подтикне потребителя да закупи вашия продукт или да поръча вашата услуга. Но действията за преобразуване могат също да бъдат абониране за бюлетин, присъединяване към група, нареждане на обратно обаждане, преместване на аудитория в продуктов каталог или извършване на друго действие.

Развлекателно съдържание: Ангажира и носи положителни емоции

Повечето от потребителите се присъединяват към социалните платформи главно за отдих. Искат да прочетат нещо позитивно и забавно, което може да ги развесели и да ги накара да споделят публикацията с приятелите си. Това е, което трябва да имате предвид, когато създавате публикации за забавление.

Този тип съдържание не се използва за директна продажба, а работи по различен начин. Наистина интересните публикации стават „вирусни“, тоест бързо се разпространяват чрез репостове и популяризират групите ви в социалните мрежи. Развлекателното съдържание може да включва „околни“ публикации, интересни факти, „лоши“ съвети, меми, забавни надписи и коментари към изображения и видеоклипове, свързани с вашите продукти и услуги.

Друга важна функция на развлекателното съдържание е ангажираността на публиката. За целта се използват различни състезания, подаръци, анкети, тестове, маратони или флашмобове. Участието в подобни събития стимулира абонатите. Те публикуват, харесват и коментират активно вашите публикации, като по този начин увеличават обхвата.

Постепенно около компанията може да се създаде общност, група хора със сходни интереси. Често членовете на такива общности действат като защитници на марките, като дават положителни отзиви и разпространяват информация за компанията и нейните предложения на своите познати.

По този начин публикуването на развлекателно съдържание увеличава лоялността към марката, прави я разпознаваема и увеличава броя на потенциалните клиенти.

Съотношение на съдържанието в социалните медии


Опитът на много SMM професионалисти показва, че оптималното съотношение на съдържанието в социалните медии е както следва:

  • информационно съдържание – 50%;
  • продажба на съдържание – 30%;
  • развлекателно съдържание – 20%.
    Понякога разделянето на съдържанието на различни видове е доста конвенционално. Например някои информационни публикации могат да доведат читателя до покупка, както продажбата на текстове може да бъде информативна, а развлекателното съдържание може да съдържа данни, полезни за аудиторията. Все пак е необходимо да се разграничат тези видове съдържание, тъй като те се използват за решаване на различни проблеми и се изисква да насърчават потребителите да извършват определени действия.

Планирайте публикациите си така, че да отговарят на вашите цели и използвайте услуги като POSTOPLAN, за да разпространявате лесно съдържанието на вашата компания сред всички популярни социални платформи и месинджъри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *