Инструментите на Google Analytics

Какво е SEO Оптимизация в три части - iTechBG

Ако се занимаваме с онлайн маркетинг и чуем думите „анализ“ и „доклад“, в ума ни изникват доста онлайн приложения и статистики. Въпреки че тези инструменти са изключително ценни за маркетинга, повечето бизнеси не са напълно наясно как да получат пълен поглед върху маркетинговите си действия – както онлайн, така и офлайн.

Много организации все още разчитат сериозно на телевизионни реклами, брошури, списания, билбордове и така нататък. В повечето случаи за съжаление на самите компании резултатите от тези рекламни инструменти се разглеждат напълно отделно от онлайн инструментите. Това е тотално погрешно, защото в наши дни действията офлайн оказват сериозно влияние върху онлайн маркетинга.

В тази статия ще ви представим няколко вида статистики, данни, цифри и фактори, които могат да ви помогнат да разберете връзката между офлайн и онлайн маркетинга и как действията ни в реалния свят влияят на тези в интернет.

Директен трафик

Директният трафик е един от малкото ясно отличаващи се показатели за ефективността на офлайн маркетинга върху популярността в интернет. Обръщайте специално внимание на трафика, дошъл от ръчно въвеждане на урл адреса на сайта ви. Можете да правите сравнения между този тип директен трафик във времевите интервали на активна офлайн реклама и средните стойности на директен трафик. Така ще разберете точно колко се увеличават посещенията на сайта ви по време на офлайн маркетингови кампании.

Освен това е важно да измерите качеството на тези нови посещения. Трябва да разберете дали хората са прекарали значително време в сайта ви или веднага са се махнали от него (така наречения „bounce rate”). Проучете дали потребителите са разгледали точно тези продукти и услуги, които сте рекламирали офлайн. Покупките им повече ли са отколкото през останалото време? Цялата тази информация ще ви покаже колко ефективна е работата на хората, управляващи маркетинга на компанията извън интернет.

Търсения на бранда

Колкото и ефективна и запомняща да е една маркетингова кампания, често хората не успяват да възпроизведат точния ви интернет адрес. Това води до търсенето на вашия бранд и имената на вашите продукти онлайн. Поради тази причина трябва да се оглеждате за повишени импресии и кликове, идващи от именно такива търсения.
И тук това ни дава информация за ефективността на офлайн маркетинга. Колкото повече са посещенията след гореспоменатите търсения, толкова повече хора са научили за вас. Конзолата за търсене на Гугъл дава идеална информация за подобно увеличение. Алтернативен вариант е да я получите директно от Google Analytics, стига да сте свързали конзолата за търсене с инструмента за анализи. Тук можете да прочетете как става това, ако не сте го направили.

Остава да филтрирате данните, като оставите само тези, касаещи търсенията на бранда ви. Така можете да сравните получената информация с предишни периоди, когато е нямало активна рекламна кампания. Google Trends е друг подходящ инструмент за подобни цели, той може да ви покаже търсения не точно на бранда ви, а на думи, свързани с офлайн рекламната кампания.

Промяна на визуалните реклами с помощта на имейл списъка си

Google Analytics ви дава възможност да наблюдавате поведението на потребителите в своя имейл списък и да променяте визуалните реклами към вашия бизнес, които те виждат в интернет. Analytics извлича тази информация, взаимодействайки си с маркетинговите инструменти, които ползвате.

Първата стъпка, за да осъществите подобно взаимодействие, е да свържете Google Analytics с CRM системата, която ползвате, или друга подобна система за управление на клиенти. Следва да извлечете ID на клиентите си от бисквитките в Google Analytics и да ги преместите в CRM системата. По този начин тя вече е способна да интегрира ID-то на всеки потребител с информацията, която има за него в Google Analytics. Процесът изглежда сложен и труден за изпълнение, но си струва да вложите усилия, време и пари, защото информацията, която ще получите, е безценна.

След като системите са свързани, автоматично изпращате информация за поведението на потребителите си от системата за тяхното управление към Google Analytics. Самият трансфер на данни се изпълнява чрез инструмента Measurement Protocol. След като получи информацията, Analytics може да сегментира потребителите спрямо тяхното поведение и да създаде списък за ремаркетинг. Списъкът със сегментирани потребители може да бъде използван от Adwords за ремаркетингови кампании.

Специално създадени URL адреси

Специалните урл адреси са прекрасен начин да съкратите линковете и да ги направите по-запомнящи се. Тези адреси също така позволяват сегментиране на всички посещения на сайта ви и филтриране само на тези, които са дошли благодарение на офлайн маркетингова кампания. Примерно приложение на тази стратегия е да създадете специален урл адрес и да го изпратите към клиентите по традиционната поща. Трябва да внимавате да не изпратите същия урл адрес на абсолютно никого онлайн! По този начин ще разберете доколко ефективна е била тази кампания, като просто преброите посещенията, дошли чрез специални урл адрес. Алтернативен вариант би могъл да бъде закупуването на нов домейн и пренасочването му към вашия сайт.

Това са само няколко от безбройните начини да проследите ефективността на офлайн маркетинга си чрез Google Analytics. Разбира се, няма как само по този начин да добиете пълна представа за ефективността на маркетинговата си стратегия, но пък получавате сериозна информация относно представянето на определена кампания, нейните плюсове и минуси и какво бихте могли да коригирате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *